En wat heb je daaraan voor je studiekeuze of beroepskeuze?
Geschreven door drs. Guido Cobelens (psycholoog) 9 juli 2018.
“Ken uzelf” een inscriptie in de Tempel van Apollo in Delphi.
Zelfkennis en jezelf zijn
De oude Grieken waren zo gek nog niet. Ze hadden al door dat zelfkennis en jezelf zijn kunnen bijdragen aan een gelukkig leven. Jezelf kennen betekent volgens de van Dale: kennis van het eigen ik. Om dit doel te bereiken heb je normaal gesproken (levens)ervaring nodig, maar die doe je als je jong bent niet zo maar versneld op.
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Je krijgt van je ouders geen handleiding van wie je bent, dat dien je zelf uit te zoeken. Wat vind je leuk en waar ben je goed in? Daar kom je meestal achter door dingen uit te proberen. Bijvoorbeeld door het opdoen van verschillende ervaringen (op school, met sporten, bijbanen, relaties, vrijwilligerswerk etc.). Zo kom je er meer achter waar je plezier aan beleeft en welke dingen je echt niet fijn vindt. Verkeerde studiekeuzes of beroepskeuzes worden vaak gemaakt door een gebrek aan zelfkennis.
Hulp uit psychologische hoek
Psychologen kunnen ook een handje helpen in jezelf beter leren kennen, zodat je makkelijker tot een goede studiekeuze of beroepskeuze komt. Vragen en psychologische testen richten zich vaak op: Wat interesseert je? (wat wil ik qua inhoud?) Hoe gedraag ik mij? (Wie ben ik?) Waar ben ik goed en minder goed in? (Wat kan ik?) en wat drijft mij? (Wat wil ik qua vorm).
Persoonlijkheid
Laten we eens naar de persoonlijkheid kijken. Persoonlijkheidstesten gaan vaak uit van de big five. Vijf persoonlijkheidsschalen die iets zeggen over wie jij bent of hoe je je meestal gedraagt:
Als je een goed beeld van je persoonlijkheid hebt, dan kun je daar je voordeel mee doen bij het maken van een studiekeuze of beroepskeuze. Stel je voor je hebt twee personen die allebei talenten hebben om leraar te worden. De ene is heel extravert en de andere heel introvert. Leraar is een extravert beroep waarin je veel moet uitleggen, met collega’s praat en in de spotlights staat. Een extravert persoon zal hierin veel meer zichzelf kunnen zijn, omdat die persoon van nature al zo is. De introverte persoon, zou best een goede leraar kunnen worden, maar moet zichzelf al veel meer aanpassen en kan dus minder goed zichzelf zijn.
De belangrijke link tussen persoonlijkheid en interesse
Natuurlijk is alleen maar kennis van je persoonlijkheid niet voldoende. Ook een goed beeld van je interesses, intelligentie, competenties en werkwaarden kunnen van onschatbare waarde zijn. Vaak gaat het erom dat er een rode lijn oftewel een patroon is te halen uit alle informatie. Belangrijk is met name dat je interesses in lijn liggen met je persoonlijkheid. Als bijvoorbeeld je interesses bij het onderwijs liggen, maar je persoonlijkheid matcht hier niet mee, omdat je heel introvert en niet geordend bent en niet met stress kan omgaan. Dan sluiten de interesse en persoonlijkheid in dat geval niet goed bij elkaar aan.
Welke studie en beroepen zijn er en wat houden ze in?
Naast onvoldoende zelfkennis is er een ander onderliggend probleem dat bij een verkeerde studiekeuze of beroepskeuze een grote rol speelt. Een onvolledig beeld van welke studies en beroepen er allemaal zijn en wat deze inhouden. Dit heeft ook vaak te maken met (levens)ervaring. Tegenwoordig kun je op internet heel veel informatie en video’s over verschillende studies en beroepen bekijken om je kennis te vergroten, ook met mensen in je omgeving praten over hun opleiding en wat hun werk inhoudt kan helpen (wat doen die mensen nu werkelijk de hele dag?).
Ik hoop dat de informatie in deze blog kan bijdragen aan het jezelf beter leren kennen. Mocht je er totaal niet uitkomen met je studiekeuze of beroepskeuze dan kun je een studiekeuzetraject of beroepskeuzetraject overwegen, waarin het verbeteren van je zelfkennis (het jezelf zijn) en een vollediger beeld van studies en beroepen de basis vormen.
“Be yourself no matter what they say.” Sting – Englishman in New York
Login met: