Geschreven door drs. Guido Cobelens (psycholoog) 4 november 2024.
Wat hebben liefde en studiekeuze met elkaar gemeen? Meer dan je misschien denkt. Je eerste verliefdheid en je eerste studiekeuze lijken oppervlakkig gezien weinig op elkaar, maar toch volgen ze vaak hetzelfde pad. Een pad van verlangen, twijfels en soms… verkeerde keuzes. En ja, net zoals je een liefde die je nooit had verwacht tegen het lijf kunt lopen, kan ook de juiste studie of baan soms uit een onverwachte hoek komen.
Stap 1: Verliefdheid en Begeerte
Laten we eerlijk zijn: je eerste studiekeuze voelt soms net als verliefd worden. Je wordt aangetrokken door het idee, de nieuwe wereld die je gaat ontdekken. Misschien is het de sfeer op een open dag of de verhalen die je hebt gehoord van anderen die al die opleiding volgen. Het is de aantrekkingskracht, dat opwindende gevoel dat je hebt gevonden wat je zocht. Dezelfde kriebels die je voelt bij een nieuwe liefde voel je vaak ook bij een eerste keuze in je carrière.
Maar zoals iedereen die ooit verliefd is geweest weet, kunnen die eerste vlinders bedrieglijk zijn. Want wat doe je als je halverwege ontdekt dat het eigenlijk toch niet de juiste studie is? Net zoals je in de liefde leert dat verliefdheid niet altijd de basis is voor een stabiele relatie, leer je in je studietijd dat passie alleen soms niet genoeg is. Er komt meer bij kijken dan alleen het eerste enthousiasme.
Stap 2: Onzekerheid en Keuzestress
Iedereen die ooit in een lange relatie heeft gezeten of voor een belangrijke carrièrebeslissing heeft gestaan, kent het gevoel van twijfel. Wat als ik de verkeerde keuze maak? Wat als ik beter ergens anders pas? Die vragen houden ons wakker in de liefde en in de studiekeuze. Maar in beide gevallen is twijfel vaak juist een teken dat je iets serieus neemt. Die onzekerheid, dat heen en weer geslingerd worden tussen opties, is een teken dat je jezelf vragen stelt over wie je echt bent en wat je echt zoekt.
En dat proces – hoe verwarrend het ook is – brengt je dichter bij het antwoord.
Stap 3: De Test van de Tijd
In de liefde én in je studiekeuze komt er altijd een moment dat je aan het werk moet. De dag dat je de kriebels van de eerste verliefdheid voorbij bent en het gaat om doorzetten. Geloof me, zowel relaties als studiekeuzes vereisen geduld, inzet en soms… een dikke huid. De dagen dat je denkt: “Waarom doe ik dit ook alweer?” zijn juist de momenten waarop je groeit.
In relaties zijn dat de momenten waarop je leert dat niet alles perfect hoeft te zijn. En in je studie of werk ontdek je dat ook de minder leuke taken onderdeel zijn van iets wat uiteindelijk voldoening geeft. Beide vragen soms om vastberadenheid om door te gaan, zelfs als het tegenzit.
Stap 4: De Break-up en de Nieuwe Start
Soms werkt het niet. Of dat nu een relatie is die eindigt of een studie die je opgeeft, afscheid nemen kan de beste keuze zijn. Het voelt misschien alsof je faalt, maar in feite leer je een van de belangrijkste lessen: zelfkennis. Je weet nu beter wat wel en niet bij je past.
Net als in de liefde kan het loslaten van een studie of baan het begin zijn van iets wat beter bij je past. Het geeft ruimte voor nieuwe kansen, nieuwe ontmoetingen en vooral: groei. En of je nu opnieuw begint of een andere richting kiest, die ervaring maakt je rijker en wijzer.
Een Goede Match: Waar Jouw Unieke Kracht en Passie Samenvallen
Het mooiste aan liefde en carrière is dat beide draaien om zelfontdekking. Of je nu een soulmate zoekt of een studie die echt bij je past, de sleutel is hetzelfde: leer jezelf kennen. Want als je weet wat jou drijft, wat jou uniek maakt, vind je uiteindelijk de juiste match. Dus ja, je studiekeuze is misschien geen “liefde op het eerste gezicht” en je werk niet altijd perfect. Maar net zoals in de liefde, is een beetje toewijding, geduld en zelfkennis vaak alles wat je nodig hebt om te vinden wat écht bij je past.
Of je nu in een nieuwe liefde of een nieuwe studie stapt, onthoud: het draait om jou.