Studiekeuze en het Coronavirus (Inclusief negen corona studiekeuzetips)

Geschreven door drs. Guido Cobelens (psycholoog) 4 april 2020.

Alsof een examenjaar en/of het maken van je studiekeuze normaliter al niet genoeg stress oplevert, verscheen daar opeens een wereldwijde pandemie corona genaamd op het toneel.

Een nadeel van deze crisis is voor studenten natuurlijk dat fysieke open dagen en meeloopdagen niet mogelijk zijn. Inmiddels zijn er wel scholen die een online open dag of meeloopdag aanbieden. Even bij je decaan binnen lopen is er ook niet meer bij. Gelukkig zijn er genoeg professionele studiekeuzebedrijven die hun diensten online (skype, zoom etc.) aanbieden. Vaak is een online intakegesprek gratis. Dan kun je goed bepalen of er een klik is en vertrouwen in het voorgestelde traject.

Qua studiekeuze zijn er ook voordelen van het virus, zowel voor het MBO (van 1 april 2020 naar 1 mei 2020) als het HBO/WO (van 1 mei 2020 naar 1 juni 2020) is de inschrijfdeadline met een maand verlengd. De landelijke eindexamens gaan niet door, dus mensen die goed uit de schoolonderzoeken komen zijn automatisch geslaagd (en mensen die daar slecht uit komen dus helaas gezakt). Ook zijn er meerdere initiatieven via social media opgestart waarin afgestudeerde studenten vrijwillig en gratis hun kennis en ervaring van de door hun gevolgde opleiding willen delen.

Ben je een leerling, student of ouder en wil je in deze moeilijke periode toch tot een goede studiekeuze komen, dan volgen hier negen tips voor je studiekeuze ten tijde van corona:

  1. Algemene studiekeuzewebsites bezoeken om je te oriënteren: HBO/WO: www.studiekeuze123.nl MBO: www.kiesmbo.nl
  2. Kijk op de websites van hogescholen, universiteiten en ROC’s voor meer specifieke zaken.
  3. Stel vragen aan studieadviseurs van de verschillende schoolinstellingen.
  4. Praat met je ouders, familie en/of vrienden over hun studie- en of beroepskeuze ervaringen.
  5. Bezoek waar mogelijk online opendagen en meeloopdagen.
  6. Denk na over waar je interesses liggen (welke branches zijn er bijvoorbeeld: https://carrierestart.qompas.nl/branches) en wie ben je? (extravert/introvert, georganiseerd/los en/of flexibel etc. https://www.123test.nl/persoonlijkheidstest/)
  7. Maak gratis studiekeuzetesten HBO/WO: https://www.123test.nl/gratis-studiekeuzetest/ MBO: https://www.testcentrumgroei.nl/studiekeuzetest
  8. Voorkom een tunnelvisie en zorg dat je kritisch naar de voor- en nadelen van je eerste keuze durft te kijken en zorg altijd minimaal voor een goede tweede optie.
  9. Kom je er echt niet zelf uit, zoek hier dan op tijd professionele hulp bij, bij www.pad-vinder.nl  helpen we je graag, hier kun je een gratis afspraak maken voor een online intakegesprek: https://pad-vinder.nl/over-pad-vinder/intakegesprek/