(Inclusief negen corona studiekeuzetips)

Geschreven door drs. Guido Cobelens (psycholoog) 4 april 2020.

Alsof een examenjaar of het maken van een studiekeuze nog niet stressvol genoeg is, gooide de coronapandemie nog eens extra roet in het eten. De fysieke open dagen en meeloopdagen die normaal zo belangrijk zijn voor je studiekeuze vielen opeens weg. Studiekeuzeadvies in coronatijd voelt voor veel leerlingen en ouders als nog een extra uitdaging erbij. Maar hoe maak je in deze tijden toch een goede keuze?

Hoewel corona veel beperkingen met zich meebrengt, heeft de situatie ook voordelen. Zo zijn de inschrijfdeadlines voor zowel MBO als HBO/WO met een maand verlengd, en dat geeft je wat meer ademruimte. Daarbij zijn er tegenwoordig veel online alternatieven beschikbaar: open dagen, studiekeuzecheckgesprekken en zelfs meeloopdagen kun je nu vanuit huis volgen via je laptop. Is dat hetzelfde als fysiek ergens binnenstappen? Nee, maar het biedt wel de mogelijkheid om toch een goede indruk te krijgen van wat een studie inhoudt.

En dan heb je ook nog de eindexamens die in 2020 kwamen te vervallen. Voor sommige studenten betekent dit dat ze automatisch geslaagd zijn op basis van hun schoolonderzoeken. Voor anderen was het juist een tegenvaller. Toch is het ook in deze situatie mogelijk om een weloverwogen studiekeuze te maken, zelfs vanuit je woonkamer.

Om je op weg te helpen, volgen hier negen studiekeuzetips die je in deze coronatijd kunt gebruiken:

  1. Verbreed je horizon op algemene studiekeuzesites
    Begin met een brede oriëntatie. Voor HBO/WO-studies kun je bijvoorbeeld terecht op Studiekeuze123 en voor MBO-opleidingen op KiesMBO. Hier vind je uitgebreide informatie over verschillende opleidingen.

  2. Verken de websites van specifieke onderwijsinstellingen
    Veel hogescholen, universiteiten en ROC’s hebben hun informatie digitaal beschikbaar. Neem de tijd om deze door te spitten en kijk of de opleidingen die ze aanbieden bij je passen.

  3. Stel vragen aan studieadviseurs
    Ook nu zijn er studieadviseurs die je kunnen helpen. Mail of bel ze om je vragen te stellen over de opleiding van je keuze.

  4. Praat met mensen om je heen
    Vraag je ouders, vrienden of andere familieleden naar hun ervaringen met studiekeuze en beroep. Welke keuzes hebben zij gemaakt en wat hebben ze daarvan geleerd? Dit kan je een breder perspectief geven.

  5. Bezoek online open dagen en meeloopdagen
    Steeds meer scholen bieden digitale alternatieven aan. Dit kan variëren van een livestream van een open dag tot individuele meeloopmomenten via Zoom of Teams.

  6. Denk na over je interesses en persoonlijkheid
    Waar liggen je interesses en wie ben jij als persoon? Ben je bijvoorbeeld extravert of introvert? Hou je van gestructureerd werken of juist van flexibiliteit? Dit soort vragen helpen je om een beter beeld te krijgen van wat bij je past. Websites zoals 123test kunnen je hierbij helpen.

  7. Doe een studiekeuzetest
    Je kunt online gratis studiekeuzetests doen, zoals de 123test voor HBO/WO of de Testcentrum Groei voor MBO. Dit geeft je een goede eerste richting.

  8. Zorg dat je open blijft staan voor meerdere opties
    Het is verleidelijk om je op één studie vast te pinnen, maar houd altijd een tweede optie achter de hand. Dit voorkomt tunnelvisie en zorgt ervoor dat je meerdere mogelijkheden openhoudt.

  9. Schakel professionele hulp in als je er niet uitkomt
    Er zijn professionele studiekeuzebedrijven die je kunnen begeleiden, vaak ook online. Bij Pad-Vinder bijvoorbeeld, kun je gratis een intakegesprek boeken via hun website.

In een periode waarin veel onzeker is, blijft het belangrijk om grip te houden op de keuzes die wél in jouw handen liggen. Je studiekeuze hoeft daar geen slachtoffer van te zijn. Begin op tijd, gebruik de middelen die je hebt en wees niet bang om hulp in te schakelen als je vastloopt. Dat kan net het verschil maken tussen kiezen onder druk of een weloverwogen beslissing.